Tillbaka till startsidan
Svenska Spel Gräsroten

 Idefjordens SK
 PlusGiro: 12 09 59-2
 Bankgiro: 5748-3869
 Swish: 123 634 7918

  Epost till ISK:
 info@idefjordenssk.se

 Webbmaster:
 Bengt Bivrin

 Webbansvarig:
 Rune Sandin

BingoLotto

 Webbhotell:
WeConnectIT-logo

WOC-logo  

VM i orientering 2016

WOC, WTOC och ROC

2016 var klubben en av klubbarna i Bohuslän-Dal som arrangerade det största som går inom orientering: VM! Än så länge ialla fall, många jobbar för orientering på OS.

Tävlingarna gick sista veckan i augusti och bestod av tre delar:

  • WOC - VM-tävlingarna för fotorientering.
  • WTOC - VM-tävlingarna för preo.
  • ROC - publiktävlingar, i båda grenarna.

Vi var inte bara med, vi drog ett tungt lass. Tävlingarna gick huvudsakligen i Strömstad kommun, med undantag för medeldistansen och VIP-orienteringen som gick i Tanum. Banläggare för VM var Göran Olsson, som fick mycket beröm för banorna. Torbjörn Hansson var servicechef, med Carina Reichenberg som ansvarig för Event Centre (som var lokaliserat i gymnasiet) och service till VIP, och med Lisa Reichenberg och Frida Johansson som höll i alla cermonier och i "Athletes' party". De sista månaderna före VM arbetade Malin Reichenberg heltid på VM-kansliet tillsammans med generalsekreterare Mats Blom från Ljungskile FK.

Skeppsbroplatsen från berget, med Peter Dafteryd i folkdräktTävlingarna startade med sprintkval och sprintfinal på lördagen, följt av sprintstafett på söndagen. Lördag förmiddag var arenan på Strömsvallen och på eftermiddagen på Skeppsbroplatsen - liksom på söndagen. Arenachefer var Rune Kristiansen och Håkan Baatz. Strålande väder hela lördagen, fram till alldeles på slutet då regnet kom, och sol och nästan vindstilla på söndagen. Fullt av folk redan på kvalet och en härlig stämning på Skeppsbroplatsen. Inte minst tack vare guld till Jerker Lysell på lördagen och brons till stafettlaget på söndagen.

Jerker lämnade förresten efter sig ett speciellt minne i Strömstad... Klicka här, så får du se!

publikbild Tove AlexanderssonPå tisdagen var det medeldistans, med arenan placerad vid satelittstationen i Tanum. Arenachef var Lasse Burman. Tur med vädret och strålande solsken. Perfekt arena och hög stämning när Tove Alexandersson tog hem sitt första VM-guld.
Rune SandinTorsdagen bjöd på duggregn och grått väder. Nu hade vi förflyttat oss till Buar för långdistansen som avgjordes i markerna österut till norska gränsen och söderut till Håvedalen. Arenachef var Rune Sandin med Ronny Hansson som biträdande. Mycket publik trots vädret och återigen ett svenskt guld till Tove Alexandersson!

Den avslutande stafetten på lördagen var på samma arena i Buar, denna gång gick banorna norrut. Nu hade vi återigen tur med vädret och solen värmde de 8000 personerna som utgjorde publik. Inte heller denna dag blev Sverige lottlösa, en bronsmedalj till herrarna. Snudd på bragd efter en tidig bom på förstasträckan. För damerna var däremot krutet slut och det blev en femteplats.

Om WTOC kan konstateras att de kom lite i skymundan för WOC. Det stora lasset i de tävlingarna drog OK Skogsmunken och banläggaren Bosse Sandström. Deltagarna berömde tävlingarna som bjöd på tre helt olika terränger: Stads- och parkterräng i Strömstad, skog och hav på Saltö och slutligen fjäll på Tolvmanstegen.

Gående på väg till startOm WOC och WTOC var de tävlingar som stod i fokus, så var publiktävlingarna ROC på ett sätt de viktigaste. Framför allt för ekonomin, men även för att locka publik och få stämning på arenorna. ROC betyder förresten "Rocky Orienteering Circus", ett nog så passande namn i norra Bohuslän. Totalt gjordes 11173 starter på ROC (fotorientering) och ca 400 på preo-dito. Banläggare på ROC var Bjørn Syversen, Mette Kristensen, Roger Gustavsson, Terje Berget, Lisa Reichenberg och Malin Reichenberg från ISK samt Daniel Olsson, Kvillebyn och Gunnar Persson, Svanesund.

SVT PlayMats Troeng och Jakob HårdDet som också bidrog till arrangemangets succé var att SVT direktsände alla WOC-tävlingar (förutom sprintkvalet). Tack vare GPS-teknik och mycket bilder från skogen kan detta ha varit genombrottet för orientering som TV-sport.
Sändningarna är tillgängliga på SVT Play.

Det togs en massa bilder och det var stor aktivitet också på sociala medier. Bilderna på denna sida är tagna av Terje Berget.

VM-hemsidan finns numer på denna adress: woc2016.orientering.se.

Resultaten från tävlingarna hittar du här:

Resultat ROC
Resultat WOC
Resultat WTOC

Interna sidor för Idefjordens SK, Kvillebyns SK och Bullaren GoIF finns här: /woc/content.php.

Sidorna är lösenordsskyddade.
Skicka ett mejl till webbmaster så får du veta det.

Mer om organisationen på denna sida.

Skapad: 2016-09-10. Senast uppdaterad: 2019-10-22